Snurken is een aandoening die vooral veroorzaakt wordt door een bemoeilijkte ademhaling. Snurken kan zo luidruchtig zijn dat je partner er wakker van wordt en slaapproblemen krijgt. Slaapproblemen kunnen dan weer leiden tot gezondheidsproblemen, en uiteindelijk kunnen er zelfs relatiemoeilijkheden ontstaan: snurken is dus een fenomeen dat niet mag onderschat worden.
De oorzaak van snurken is een vernauwing in de luchtwegen die ontstaat tijdens het slapen. Door deze vernauwing produceert de snurker een brommend geluid die de omgeving als storend ervaart. Vrijwel altijd is het ook de omgeving die last heeft van het snurken, niet de snurker zelf.

Aandoeningen die snurken veroorzaken

Door een vernauwing achter de huig of in de keelholte net achter de tong, stroomt er tijdens het ademhalen in korte tijd veel lucht door een nauwe doorgang. Dit nauwe deel gaat trillen en veroorzaakt het vervelende geluid. Een vernauwing in de luchtwegen kan aangeboren zijn, maar ook andere omstandigheden kunnen snurken veroorzaken. Overgewicht, bepaalde medicijnen, alcohol,  roken en regelmatig brandend maagzuur bevorderen de vernauwing. Ook zijn er medische oorzaken voor snurken zoals poliepen, een allergie of verkoudheid of slaapapneu.

Slaapapneu

Een slaapapneu, of het obstructief slaapapneusyndroom (OSAS), is een serieuze aandoening die bij snurkers voor kan komen. Hierbij is de keelholte zo nauw dat er een totale afsluiting van de luchtweg ontstaat. Er ontstaat een ademstilstand die zelfs langer dan 30 seconden kan duren. De persoon kan echter niet stikken. De hersenen geven een noodsignaal af waardoor de snurker lichter gaat slapen of ontwaakt.

Wanneer dit ’s nachts vaker dan 10 keer per uur voorkomt en als de persoon overdag erg vermoeid is zonder aantoonbare reden dan spreekt men van een apneu. De kwaliteit van het slapen is slecht. Dit kan overdag problemen veroorzaken, omdat de persoon erg moe is overdag en zelfs ongewild op willekeurige momenten in slaap kan vallen. Doordat de hersenen noodsignalen afgeven vind er een wisseling in bloeddruk plaats. Dit kan leiden tot een hoge bloeddruk. Ook kunnen mensen met slaapapneu ’s nachts minder goed herstellen. De levensverwachting van iemand met slaapapneu is daardoor korter. Is er een vermoeden van een slaapapneu? Raadpleeg dat altijd een arts!