Gebroken nachten, gescheiden slapen en talloze anti-snurk middelen. Snurken is een vervelende klacht die met name bij de partner een hoop irritatie veroorzaakt. Het snurkgeluid dat ontstaat kan soms zo luid zijn dat het bij de buren te horen is. Naarmate iemand ouder wordt, neemt ook de kans op snurken en het volume toe. Naast leeftijd zijn er nog veel meer oorzaken van snurken.

De oorzaken snurken

Een vernauwde luchtweg is een oorzaak van snurken. Vaak bevindt deze vernauwing zich achter de huig of net achter de tong in de keelholte. Ook de neusholte kan vernauwd zijn. Tijdens de ademhaling ’s nachts moet er veel lucht door deze vernauwde opening, waardoor deze gaat trillen. Deze trilling veroorzaakt het brommende geluid. Een van de oorzaken van de vernauwing in de luchtweg is een verslapping van de spieren van het zacht gehemelte, de huig en tong. Deze verslapping ontstaat als gevolg van oververmoeidheid of door ouder worden. Ook alcohol, sommige medicijnen, roken of brandend maagzuur kunnen een snurken veroorzaken. Net als een verkoudheid, allergie of poliep. Een vernauwing kan ook leiden tot een slaapapneu. Hierbij is de luchtweg voor soms meer dan 30 seconden volledig afgesloten. Ondanks dat dit niet kan leiden tot verstikking, heeft dit een negatief effect op de gezondheid. Bij een vermoeden van een slaapapneu is het verstandig om altijd een arts te raadplegen.

Kan ik snurken voorkomen?

Naarmate iemand ouder wordt neemt het snurkegeluid toe. Maar ook op de rug slapen, roken, brandend maagzuur en overgewicht hebben kunnen snurken verergeren. Bij kinderen kan snurken ontstaan door vergrote keel- en/of neusamandelen. Volwassenen die snurken willen voorkomen kunnen het beste twee uur voor het slapen geen alcohol meer drinken en ook veel eten voor het slapengaan is af te raden. Zorg voor een gezonde levensstijl met een gezond gewicht. En zorg voor een regelmatig leefpatroon. Daarnaast zijn er anti-snurk sprays op de markt die zorgen dat de trilling in de keelholte afneemt, waardoor het snurken vermindert. Let er bij deze sprays op dat ze direct in de keel gespoten worden, anders geven zij niet het gewenste effect.