OSAS

OSAS, obstructief slaapapneu syndroom, is een slaapstoornis waarbij sprake is van ademstilstand tijdens het slapen. Een apneu is een pauze van de ademhaling die ten minste 10 seconden duurt. Iedereen heeft wel eens apneus in zijn slaap. Er is pas sprake van het slaapapneusyndroom wanneer je vaker dan 10 keer per uur ademstilstanden hebt. Slaapapneu gaat vaak samen met snurken.Van de grote groep snurkers heeft slecht een klein deel hier last van. Zij merken overigens niks van de ademstilstand, althans niet ’s nachts. Overdag zijn zij vaak moe en vallen in slaap bij het lezen van een boek of het kijken van tv. Sommigen vallen zelfs in slaap tijdens het autorijden! Ook zijn mensen met een slaapapneu overdag prikkelbaar. Zij krijgen ’s nachts niet voldoende rust waardoor ze overdag niet voldoende energie hebben om goed te functioneren.

Hoe ontstaat het slaapapneusyndroom

Bij het slaapapneusyndroom is er sprake van een korte afsluiting van de luchtwegen. Dit ontstaat doordat de luchtwegen al vernauwt zijn, bijvoorbeeld door overgewicht of een erfelijke aandoening. Ook het gebruik van slaapmiddelen werkt averechts. Alcohol voor het slapen heeft ook een negatief effect op snurken. Dit verslapt de spieren in de keel waardoor er makkelijker een vernauwing op kan treden.

Klachten door een slaapapneu

De klachten van een slaapapneu zijn vaak algemeen, zoals vermoeidheid, concentratieverlies en een hoge bloeddruk. Omdat iemand ’s nachts geen klachten heeft van het apneu is de kans klein dat een arts deze symptomen zal toeschrijven aan deze aandoening. Vaak hebben mensen met een slaapapneu last van overgewicht, hetgeen ook een hoge bloeddruk kan veroorzaken. En ook vermoeidheid en concentratieverlies kunnen andere oorzaken hebben, waaronder stress. Als u een snurker bent dan is het bij deze klachten goed om een arts te raadplegen. Een onbehandeld apneu kan namelijk vervelende gevolgen hebben.

Slaapapneusyndroom behandelen

Om het slaapapneusyndroom te behandelen wordt meestal gebruik gemaakt van een cpap machine. Deze blaast zachtjes een kleine hoeveelheid lucht in de luchtwegen waardoor deze open blijven staan. Het apneu (en het snurken) verdwijnt hierdoor. Men moet dit apparaat blijven gebruiken om hetzelfde effect te houden. Bij overgewicht kan daarnaast een streng dieet of zelfs een maagverkleining worden voorgeschreven om de klachten te verhelpen.

Bij het vermoeden van een slaapapneu raadpleeg altijd een arts!