Snurken wordt vaak als iets zeer negatiefs gezien. Wie er zelf last van heeft schaamt zich hier voor en praat er liever niet over. Toch is snurken een veelvoorkomende klacht, en dit probleem beperkt zich zeker niet tot mensen met overgewicht. Het is het meest voorkomende slaapprobleem van Nederland.

Snurken door overgewicht voorkomen

Een oorzaak van snurken is overgewicht. Hierbij is het weefsel in de keelholte dikker. Dit veroorzaakt een vernauwing dat het harde, brommende geluid als gevolg heeft. Als u snurkt door overgewicht is een gezonde levensstijl de eerste stap in het verhelpen van het probleem. Probeer het extra gewicht kwijt te raken, eventueel met behulp van een diëtist. Zorg voor extra beweging en vermijd een grote maaltijd vlak voor het slapen. Probeer daarnaast ook andere oorzaken van snurken zoals roken, alcohol en op de rug slapen te vermijden.Snurken kan zich beperken tot alleen overlast maar ook zorgen voor ernstige gezondheidsproblemen.

Wat veroorzaakt snurken?

Uitgerust wakker worden is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het komt namelijk regelmatig voor dat een van de partners snurkt. Snurken ontstaat door trillend weefsel in de luchtwegen. Dit kan veroorzaakt worden door een zwelling, bijvoorbeeld een irritatie in de keel door roken, of dikker weefsel in de keelholte door overgewicht. Maar ook door verslapte spieren na het gebruik van alcohol of het gebruik van kalmeringsmiddelen.

Meestal is het de man die zijn partner tot wanhoop kan drijven. Zeker als het geluid tot buiten te horen is. Veel vrouwen kiezen er dan ook voor om in een aparte kamer te slapen. Dit is natuurlijk niet de meest gezellige oplossing. Gelukkig zijn er middelen op de markt, zoals een anti-snurkspray, die het trillen van het weefsel tegen gaat. Let er op dat de spray op de juiste plek in de keel terecht komt, anders is de werking minimaal. Er zijn sprays verkrijgbaar met een gepatenteerd spraysysteem waardoor het product altijd op de goede plaats komt.