Sigarettenrook irriteert het slijmvlies binnen in je neus en keel en het kan daardoor gaan opzwellen en zelfs ontstoken raken. Deze vernauwing veroorzaakt snurken.

Roken bevordert snurken

Hoe meer je rookt, hoe meer de verstoppingen toenemen en hoe harder je snurkt. Zelfs meeroken kan chronische ontsteking van de neus- en keelholte veroorzaken, en daardoor het risico van snurken vergroten. Het beste is te stoppen met roken en anders 4 uur voordat je naar bed gaat niet meer te roken. Een gezondere levensstijl kan uitkomst bieden bij het voorkomen van snurken.

Hoe ontstaat snurken?

Snurken ontstaat door een vernauwing achter de huig, in de keel of door een verstopte neusholte. Naarmate mensen ouder worden is de kans groot dat zij beginnen met produceren van het vervelende geluid. Ook kan snurken ontstaan door van nature slappe spieren in de keelholte of door vergrote keel- en/of neusamandelen. Dat laatste komt vooral voor bij kinderen. Tenslotte zijn er ook omstandigheden die snurken kunnen veroorzaken, waaronder roken.
Doordat de luchtwegen nauwer worden ontstaat er een trilling als er lucht naar buiten stroomt. Het effect is vergelijkbaar met een ballon die leegloopt. Hierdoor ontstaat er een vervelend brommend geluid dat soms zelfs bij de buren óf buiten op straat te horen is. Natuurlijk wilt u dit geluid het liefst voorkomen.

Wilt u meer weten over snurken? Kijk dan hier!