Zwangerschap en snurken, het klinkt gek maar het is een feit. Heel wat vrouwen die zwanger zijn beginnen plots te snurken terwijl ze dat voorheen nooit gedaan hebben. Vaak kan dit leiden tot wrijvingen met de partner. Maar opgelet, dat is niet het grootste probleem. Wanneer een vrouw plots begint te snurken tijdens haar zwangerschap kan dat ook andere gevolgen hebben; namelijk gezondheidsproblemen.
Vrouwen zijn van nature geen snurkers. Het zijn meestal de mannen die hun partner tot waanzin drijven met hun nachtenlange gebrom. Veel vrouwen kijken dan ook vreemd op als ze tijdens de zwangerschap ineens beginnen met snurken. Vooral in het laatste trimester snurkt 40% van de vrouwen. Hoe komt het dat vrouwen beginnen te snurken tijdens de zwangerschap en is dit blijvend?

Hoe ontstaat snurken tijdens de zwangerschap

Snurken ontstaat door een vernauwing in de luchtwegen veroorzaakt door een verslapping van de spieren in de keel en achter de huig of het opzwellen van de weefsels door gewichtstoename.Snurken is gelukkig omkeerbaar, na de zwangerschap ben je weer van je klachten af.Precies op tijd, want dan heb je juist je nachtrust hard nodig. Toch is snurken ook tijdens de zwangerschap niet zonder risico. Het kan namelijk een hoge bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging veroorzaken. Tijdens de zwangerschap kunnen deze klachten leiden tot kleinere baby’s, vroeggeboorte en complicaties. Dit kan voorkomen worden door het snurken effectief aan te pakken.

Snurken voorkomen?

Om het snurken tijdens de zwangerschap te verminderen of voorkomen is het goed om je gewichtstoename te beperken. Het is heel normaal dat vrouwen aankomen tijdens de zwangerschap, maar het is niet nodig om voor twee te eten. Hoe zwaarder je wordt, hoe groter de kans dat je last krijgt van snurken. Op de zij slapen zal het snurken ook verminderen. Daarnaast kan je ervoor kiezen om tijdelijk gebruik te maken van een product of hulpmiddel dat het snurken verhelpt.