Snurken een serious probleem

Er wordt vaak ‘grappig’ gedaan over snurken, maar voor degene die er last van heeft kan het een serieus probleem zijn dat voor veel irritatie kan zorgen. Vooral bij de partner die hierdoor vrijwel niet meer aan slapen toekomt. In veel gevallen kiezen stellen er zelfs voor om gescheiden te slapen om het snurkgeluid maar niet te hoeven horen. Deze oplossing is niet ideaal maar vaak wel essentieel om als niet-snurker een goede nachtrust te krijgen.

Wat veroorzaakt snurken?

Tijdens het slapen maakt de snurker een brommend geluid. Dit snurkgeluid kan zo hard zijn dat de partner of zelfs de buren overlast ervaren. De oorzaak van dit geluid is een vernauwing in de luchtweg, meestal achter de huig of in de keelholte net achter de tong. Ook een nauwe neusholte kan het vervelende snurkgeluid veroorzaken.

Er zijn een aantal omstandigheden die het snurken kunnen verergeren. Op de rug slapen, roken, overgewicht, het gebruik van alcohol en sommige medicijnen kunnen een vernauwing veroorzaken. Maar ook een verslapping van de spieren door ouderdom of oververmoeidheid kunnen snurken bevorderen.

Soms kan snurken ook een medische oorzaak hebben zoals het hebben van een zacht gehemelte en huig of vergrote keel- en/of neusamandelen. Dit laatste komt meestal voor bij kinderen.

Kan ik snurken verhelpen?

In de afgelopen jaren zijn er verschillende middelen op de markt gekomen die snurkgeluid zouden verhelpen. Pleisters, beugels en sprays, de keus was eindeloos en de oplossing vaak van korte duur. Toch kunnen deze middelen effectief zijn! Let er altijd op of deze middelen klinisch getest zijn, zodat u zeker weet dat ze werken. Ook is het belangrijk dat het middel op de juiste plaats terecht komt zoals bij deze anti-snurk spray. Tenslotte zijn deze middelen erop gericht om het slapen voor de partner zo aangenaam mogelijk te maken. Het snurken zal in een aantal gevallen niet geheel verdwijnen, maar het geluid wordt dragelijk. Is er een vermoeden van een slaapapneu? Raadpleeg dan altijd een arts!