SNURKEN

Wat is snurken

Snurken is een zagend, ruisend of ronkend geluid dat gemaakt wordt tijdens het ademhalen in de slaap. Snurkgeluiden worden meestal veroorzaakt door vernauwing van de luchtwegen achter de huig (uvula) of in het gebied van de keelholte (pharynx) achter de tong (zie het ovale gebied op de tekening). Door deze vernauwing ontstaat bij het inademen een onderdruk, waardoor het zachte gehemelte met de huig, de tong en de wanden van de keelholte naar elkaar toe worden gezogen en gaan trillen; dit veroorzaakt het snurkgeluid.

Snurken een sociaal probleem

Snurken is een probleem dat, vooral bij de partner, aanzienlijke irritatie kan veroorzaken. In veel gevallen kiezen koppels er zelfs voor om apart te slapen. De oplossing is niet ideaal, maar vaak essentieel om de niet-snurker een goede nachtrust te bezorgen.

Wat het snurken verergert

Er zijn verschillende omstandigheden die het snurken kunnen verergeren: op de rug slapen, roken, zwaarlijvigheid, het gebruik van alcohol en het gebruik van sommige medicijnen. Ontspanning van de spieren door ouderdom of vermoeidheid kan ook snurken veroorzaken.

ONZE PRODUCTEN

PARTNERS

CONTACT